Grundare

"Det är många som insett att man kan använda våra metoder oavsett vilken disciplin man utövar inom häststport, för att bli bättre inom sin egen gren. Vi tror det är därför som vi nått så stor framgång." Foto: Therese Hübner

Två Riddare som möttes i medeltiden

D
et var under 2006 och 2007 som dessa två började rida tornerspel. De upptäckte inte bara varandra och flera gemensamma intressen, såsom ett stort samhällsengagemang, de konstaterade också att miljöträningen av hästarna inom detta område var helt fantastisk. När du rider inför tusentals åskådare med hög musik och mycket applåder och samtidigt utsätter hästen för avancerade vapenövningar i fart, då är det ett måste att hästen är väl förberedd. Tillsammans har de över 20 års erfarenhet av hästträning.

Ylwa är en kombination av Astrid Lindgrens alla busungar och en modern Riddare - En passionerad och envis rebell, som föddes under en tuva i skogen. De som känner henne väl, brukar kalla henne"Ronja Rövardotter!" Endast tre år gammal hamnade hon på sin första häst, och har i princip suttit där sen dess. 

Mats är en engagerad och humoristisk teaterapa som föddes i det centrala Leksand på det gamla goda 60-talet i en familj med travhästar och har efter periodvisa "walk abouter" i Sveriges avlånga land återvänt till sin hembygd. De möttes i medeltiden och blev bästa vänner, sen en dag sa det "klick!".

"När jag och Ylwa träffades 2007 började en idé om att kunna leva på att jobba med vårt gemensamma intresse för hästar, människor och samhällsansvar. När vi flyttade ihop 2010, gjorde vi slag i saken och företaget Dalecarlian Horse Adventures föddes." säger Mats. "Vi är från början två showartister som alltid haft samma dröm, att rida våra hästar så naturligt som möjligt. Mats började rida tornerspel på repgrimma 2008 och var då ganska så ensam om det. 2012 debuterade jag och Arabvalacken Jeenial på tornerspelsbanan i enbart halsring och det skapade väldigt stor uppmärksamhet."fortsätter Ylwa. Det var många som blev nyfikna på vårt sätt att träna och rida hästar, och det är många som sedan insett att man kan använda våra metoder oavsett vilken disciplin man utövar inom hästsport, för att bli bättre inom sin egen gren. Vi tror det är därför som vi nått så stor framgång.

vilken är er vision?

"Vi brukar säga till de människor vi undervisar, att vår målsättning är att de ska bli bättre än oss! Vi älskar känslan av att se andra lyftas och spränga sina gränser för vad de tror att de klarar av. Det är en av de största anledningarna till att vi gör det vi gör!" säger Mats."Vi vill skapa en bättre värld för alla hästar och deras ryttare, både i vardagen men även på träning och tävling. En värld fylld av mod, tillit och samspel" fortsätter Ylwa "och trodde vi inte på, att vi alla faktiskt kan förändra världen till det bättre, då skulle vi inte jobba med det här!"

detta visste du inte om ylwa!

Ylwa har arbetat som ridlärare för funktionshindrade:"Jag önskar människor kunde se individer" och har över 20 års erfarenhet av ekonomi i internationella företag. Hon är dubbad Riddare och har också arbetat som frilansreporter och fotograf. Hon har även brunt bälte i ju-jutsu. Värsta du vet?  "Oärlighet och översitteri. När människor behandlar barn och djur illa. Då ryter jag i så det ryker!"

Oanad talang:  Dansar schottis!

detta visste du inte om mats!

Mats är fostrad i lagsporter som hockey och har över 20 års erfarenhet som brandman:"Tänker jag inte på laget, då är jag död." Han har också arbetat som tränare och lärare i skidvärlden sedan 80-talet och som naturguide. Han har även en internationell speedskiing karriär i ryggen. Värsta du vet?  "Orättvisor, oärlighet, skitsnack, mobbing och förtryck. Då kan jag bli riktigt arg och fräsa ifrån!"

Oanad talang:  Pratar teckenspråk!