Har du modet att börja lita på din häst? Foto: cyroo.se Har du modet att börja lita på din häst? Foto: cyroo.se

H 3-metoden (H upphöjt till 3) är utvecklad av oss sedan 2011 och står för Horse to Horse, Horse to Human, Human to Horse och man kan säga att det är en verktygslåda för kommunikation mellan häst och människa för att underlätta teamwork.

Hur ska man då lära sig att förstå hästar och försöka kommunicera tillbaka till dem på hästars språk? Inom H3 tittar vi alltid i det första steget på hur en häst beter sig med andra hästar, hur kommunicerar den med sin egen sort? Är den dominant i en flock? Är det en häst som tycker om att synas, eller är den lite mer tillbakadragen? När vi har konstaterat "Horse to Horse" i det första steget, så går vi vidare och ser hur din häst försöker kommunicera med dig - "Horse to Human". Alla hästar vill kommunicera med oss människor, men vi lyssnar ofta inte, eller har helt enkelt svårt att förstå. Man kan säga, att vi kommer in som tolkar och översätter vad hästen försöker säga i steg två, för att i steg tre "Human to Horse" ge dig verktygen hur du "skall prata tillbaka." Mod, tillit och samspel är våra ledord i verksamheten, och dessa återfinns även i H3-metoden. I Beridet bågskytte måste du ha mod för att våga släppa tyglarna, att lita på din häst, men när du gör det, ger hästen dig tillit och du får ett samspel som är helt fantastiskt! 

Hästar är proffs på teamwork och vi tror att hästar alltid ser till människans egenskaper och hur de bäst ska användas i en flock. De tänker alltid på flockens bästa, och där kolliderar ofta deras värld med vår, i vår värld premieras ofta Egot, något som inte existerar i deras. I vår träning lyfter vi fram hästarna som att de ställer frågor när de reagerar på ett visst sätt, vi ser inte bråkiga eller vrånga hästar utan hästar som tycker att vi människor ger ett dubbelt eller ett otydligt budskap. Förståelsen för hur en häst reagerar och agerar i olika situationer är nödvändigt för att kunna utvecklas tillsammans.

Men vi pratar också om att hästar inte heller byggda för oss att sitta på, och det är allas vår skyldighet att ge dem de bästa möjliga förutsättningarna för att kunna göra det vi vill. När du förbereder dig för ett tävlingslopp, så ser du till att du har god fysik, god teknik och är bra mentalt förberedd, eller hur? Vi hävdar att din häst också behöver samma förberedelser för att ni skall fungera som ett team. Fler och fler upptäcker vår metod som ett framgångsverktyg för alla discipliner inom häst, håll koll på H3-metoden.

Har du gått kurs hos oss eller är intresserad av vår metod, kan du gå med i vårt forum på nätet, där vi tar upp praktiska saker i träningen!

 

Alla relationer måste bygga på tillit, utan tillit blir det inget samspel. Har du modet att släppa kontrollen och våga lita på din häst?

Vi kan bara visa och det har vi gjort sedan  2012. Här blir Barcos Fancy Cat, Sveriges första björnsäkrade häst.