Om oss

Två Riddare
som möttes i medeltiden

D
et var under 2006 och 2007 som Mats och Ylwa Woxmark började rida tornerspel. De upptäckte inte bara varandra och flera gemensamma intressen, såsom ett stort samhällsengagemang, de konstaterade också att miljöträningen av hästarna inom detta område var helt fantastisk. 

Ylwa var en kombination av Astrid Lindgrens alla busungar och en modern Riddare - En passionerad och envis rebell, som föddes under en tuva i skogen. De som kände henne väl, brukade kalla henne"Ronja Rövardotter!" 

Mats var en engagerad och humoristisk teaterapa som föddes i det centrala Leksand på det gamla goda 60-talet i en familj med travhästar och hade efter periodvisa "walk abouter" i Sveriges avlånga land återvänt till sin hembygd Dalarna. De möttes i medeltiden, blev bästa vänner, och sen en dag sa det "klick!".
 

Ibland händer något traumatiskt som förändrar ens liv

"Ylwa flyttade upp till Dalarna (Dalecarlia på Engelska) 2010 och mitt i den första smällkalla vintern blev Jeenial allvarligt sjuk, vi var nära att förlora honom. Tiden som följde var Ylwa tvungen att bygga upp en häst som bara var skinn och ben från grunden och den här perioden förändrade våra liv. Det var som att lära sig gå och prata på nytt, vi spenderade mycket tid med Jeenial utan att rida och upptäckte att han hade försökt att kommunicera med oss alla dessa år, men vi hade inte förstått att lyssna. Ylwa lärde sig bettlös ridning när han var stark nog att ridas igen och fick snart möjligheten att delta vid Ekenäs Slotts 20-årsjubileum tillsammans med Riddarorden Jemtlandicum, Torneamentum och Stunt Team Ukrainian Cossacks. 

Där fick vi möjligheten, att inför en publik på 5.000 personer visa att det var fullt möljigt att rida på ett Arabiskt Fullblod endast i halsring, och efteråt började människor att kontakta oss för att de ville lära sig vår träningsmetod, H3 (Horse-Horse, Horse-Human, Human-Horse), den som från början baserar sig på våra erfarenheter med Jeenial, och vi startade då Amazonskolan. Under årens lopp har vi också fått möjligheten att visa hur snabbt metoden ger oss möjlighet att upprätta ett bra teamwork med en häst vi aldrig träffat, exempelvis på tävlingar i Beridet bågskytte utomlands, för att tillsammans kunna göra bra resultat. H3-metoden har sedan 2012 utbildat hundratals hästar och människor världen över, och eftersom det här företaget är resultatet av vårt eget äventyr, vårt adventure, blev Amazonskolan slutligen DHA, Dalecarlian Horse Adventures."