"Hästen är nummer ett, utan fungerande ben sringer vi dåligt"

Leter du efter tiderna på våra fasta baser i Rättvik och Stockholm? Då ska du titta här!

Beridet bågskytte är för oss en träningsform som sätter allt på sin spets. Du kan inte hålla i tyglarna på din häst, så du måste träna in andra kommandon som sits, röst och vikthjälper. Beridet bågskytte är för oss en träningsform som sätter allt på sin spets. Du kan inte hålla i tyglarna på din häst, så du måste träna in andra kommandon som sits, röst och vikthjälper.

Beridet bågskytte är en officiell gren inom Svenska Bågskytte Förbundet sedan den 1 januari 2016 och är precis som det låter, du rider och skjuter pilbåge -  samtidigt! Grenen har sitt ursprung i den tiden då vi människor valde att tämja hästarna för att komma närmare viltet, det vill säga jakten, men användes på grund av sin effektivitet också snart i krig. På 80-talet väckte Ungraren Lajos Kassai liv i dessa urgamla traditioner i Europa och skapade den moderna sportgren vi idag kallar Ungersk, som ingår som en av tre tävlingsgrenar i den internationella standarden.
 

På tävling måste du rida i hästens snabbaste gångart galopp, samtidigt som du ska skicka iväg en eller flera pilar mot ett eller flera mål på olika banor. Du skjuter framåt, åt sidan, bakåt, ibland på "fel sida", ibland också nedåt och uppåt. I Sverige och Europa tävlar vi främst på tre banor: den Ungerska, den Koreanska och den Polska jaktbanan, men det är ju förstås många som inte vill tävla utan väljer att utöva den här sporten tillsammans med sin häst, för att den ger ett väldigt bra samarbete!

Vi kom i kontakt med Beridet bågskytte genom tornerspelet och använde det i showerna för att höja dem redan 2006. Men det skulle dröja ända tills 2012 tills vi började träna på allvar. Vi kände snart att vi ville ha en större utmaning än de vanliga rakbanorna som användes och byggde därför samma år en jaktbana i skogen för instinktivt skytte från hästryggen tillsammans med BK Siljanspilen. På den finns inte några avspärrningsband och hästen måste kunna reglera både tempo och vägar endast med sits och röst. Detta ställer högre krav på både hästen och hästmannaskapet och har därför startat en väldigt bra diskussion både i Sverige och utomlands, där banan har fått stor uppmärksamhet.

Under 2017 var vi med i TV 1 gång, i radio 2 gånger, i tidningen 10 gånger, vi deltog i 1 mässa, utbildade 117 personer inom Beridet bågskytte från 3 olika länder, vi deltog i 5 tävlingar, vi arrangerade 1 nationell tävling och 2 klubbmästerskap och vi var med på 21 shower inför totalt 40.000 personer.
 

Numera jobbar vi också ideellt som tränare i BK Siljanspilen och har varit verksamma som instruktörer i Beridet bågskytte sedan 2012. Vi brinner massor för att sporten ska öka och hjälper gärna dig som har gått kurs hos oss att hitta till din lokala bågskytteförening! Drömscenariot för oss är, att det ska finnas en Beriden sektion i varje bågskytteförening i Sverige i framtiden.
 

Kurser och Lägerutbud 2018:

introduktionskurs

läger

helgkurser - FUllbokat 2018

Veckoelev - Fullbokat 2018