H3-metoden

"alla relationer måste bygga på tillit - utan tillit blir det inget samspel"

Har du modet att börja lita på din häst? Foto: cyroo.se Har du modet att börja lita på din häst? Foto: cyroo.se

Om du förbereder dig för ett tävlingslopp, så ser du till att du har god fysik, god teknik och är bra mentalt förberedd, eller hur? Vi hävdar att din häst också behöver samma förberedelser för att ni skall fungera som ett team. Om vi sen skulle säga till dig, att all träning är 80% mental och endast 20% teknik och fysik, vad skulle du tänka då? Att om du inte förstår de mentala principerna så är det ingen idé hur mycket du tränar för att bli riktigt duktig? Om vi sedan skulle säga, att detta också gäller för din partner hästen, vad skulle du tro?

Vår metod heter H (upphöjt till) 3, är utvecklad av oss sedan 2011 och står för Horse to Horse, Horse to Human, Human to Horse. Det är en kommunikationsprincip som bygger på att vi ser hästen som en jämlik individ med egna känslor och åsikter. Inom H3 tittar vi alltid i det första steget på hur en häst beter sig med andra hästar, hur kommunicerar den? Är den dominant i en flock? Är det en häst som tycker om att synas, eller är den lite mer tillbakadragen? När vi har konstaterat "Horse to Horse" i det första steget, så går vi vidare och ser hur din häst försöker kommunicera med dig - "Horse to Human". Alla hästar vill kommunicera med oss människor, men vi lyssnar ofta inte, eller har helt enkelt svårt att förstå. Man kan säga, att vi kommer in som tolkar och översätter vad hästen försöker säga i steg två, för att i steg tre "Human to Horse" ge dig verktygen hur du skall prata tillbaka. Låter det knepigt? Fler och fler upptäcker vår metod som ett framgångsverktyg för alla discipliner inom häst!

V
i brukar ställa frågan till människor vi möter: Har du modet att våga lita på din häst? Människan har i allmänhet ett stort kontrollbehov och det ställer till det i vår relation till våra hästar. I den här metoden, får hästen ha åsikter och visa känslor. Vi är också även fullt medvetna om, att hästens reaktioner i träning kan ha med rädsla eller obehag att göra och vi tänker alltid först och främst vad vi själva har gjort som kan orsaka hästens beteende.

Har du gått kurs hos oss eller är intresserad av vår metod, kan du gå med i vårt forum på nätet.

Alla relationer måste bygga på tillit, utan tillit blir det inget samspel. Har du modet att lita på din häst?

Barcos Fancy Cat, American Quarter Horse, är Sveriges första häst som gjort Björnprovet! Det skedde vid Fäviken Game Fair i juli 2015.