SM-Guld och totalbrons!

Det blev ett SM-guld för Mats Woxmark och Barcos Fancy Cat i Polsk jaktbana! Teamet hamnade också på en bronsplats totalt. Foto: Peter Arlekrans Det blev ett SM-guld för Mats Woxmark och Barcos Fancy Cat i Polsk jaktbana! Teamet hamnade också på en bronsplats totalt. Foto: Peter Arlekrans

Så fick då äntligen Mats och Barco ta SM-guld tillsammans i deras favoritgren Polsk jaktbana och endast en månad efter prestationen Mats gjorde med VM-silvret i Ungern på lånad häst i samma gren!

Man tänker osökt på Ingemar Stenmarks citat "tänk, ju mer jag tränar, desto mer tur har jag", Beridet bågskytte är den mest komplicerade sport som vi har hållit på med, du ska lira ihop med en teamkompis som inte alltid pratar samma språk och som dessutom väger ett halvt ton samtidigt som du ska utöva precisionsskytte i fart. Det är många bitar som måste falla på plats innan man får ihop hela paketet, och vi brukar säga att det tar tre till fyra år att bygga ett team på topp. Nu är vi där och vi har ett gäng lovande Beridna bågskyttar i BK Siljanspilen som följer oss på vägen! På juniorsidan gjorde Marcus Hjortsberg och Bad Like My Dad inte bara nytt personligt rekord i Ungersk gren, de vann alla tre deltävlingar (Koreansk och Ungersk gren samt Polsk jaktbana) bland juniorerna och fick därmed ta med sig fyra guld hem. Personbästa blev den även för Katarina Kock och Freya samt Mimmi Fagrell och Love som slutade på en hedrande fjärde respektive femteplats! Tommy Hjortsberg slog även han flera personbästan under helgen och slutade totalt på en elfteplats på seniorsidan!

Mats har dragit nytta av erfarenheterna från sin förra idrott speedskiing, det var hans andra VM i hans andra sport i Ungern för en månad sedan när han blev placerad som bäste Svenske senior i Beridet bågskytte i världen med en femtondeplats totalt. Att få blackout när det är mästerskap är vanligt och det är ofta som den mentala biten sätter käppar i hjulet för oss när vi ska prestera, men det gäller också hästarna, något som vi människor ofta glömmer bort.

För oss är hästträningen nummer ett, utan ben springer vi dåligt. Hästen ska veta sin uppgift och den ska inte vara rädd, den måste vara reglerbar i fart, kunna springa fort i vissa grenar, långsammare i andra. Hästen måste också kunna lyssna på röst, sits och vikthjälper i jaktgrenarna. När ryttarens skytte hänger med hästens fart och vice versa, då kommer resultaten!

När vi åkte in på gården sent i söndags kväll, då kom Barco's hästkompisar galopperande i hagen, något som de aldrig gjort tidigare. Kanske hade djungeltelegrafen nått dem före vår ankomst, men det var i alla fall en mycket nöjd Quarterkille som mötte dem. Äntligen har han fått ta SM-guld med sin husse!

Samtliga resultat från årets SM i Beridet bågskytte, hittar du på ihaa.eu

Senaste nyheter

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste kommentarer

-

Filmklipp från SM

VM-silver och SM-guld!

REsultat Polsk jaktbana

REsultat Totalt SM 2018