Våra teamkamrater hästarna!

Våra teamkamrater hästarna behöver också ha rätt fysiska, tekniska och mentala förberedelser för att vi tillsammans ska lyckas att utföra våra uppgifter på bästa sätt! Våra teamkamrater hästarna behöver också ha rätt fysiska, tekniska och mentala förberedelser för att vi tillsammans ska lyckas att utföra våra uppgifter på bästa sätt!

När vi människor tränar inför en specifik idrottslig prestation, är det en självklarhet att vi tänker på att ha en bra fysik, en bra teknik och är bra mentalt förberedda. Vi ser det överallt och människor i allmänhet har blivit duktigare på att sköta om sina egna kroppar för att vi inser att detta i allra högsta grad påverkar vår ridning. Men hur är det egentligen med hästarna? Behöver även de ha rätt förutsättningar? Svaret på den frågan är ja! Det behöver de.

Oavsett vad man utövar för slags sporter med sin häst, riskerar det ofta att bli en enformig träning där endast vissa muskelgrupper eller enbart vissa sidor av hästen tränas. Vi människor blir så uppslukade av vår egen prestation att vi helt enkelt glömmer bort att ta hand om vår teamkamrat hästen och dennes förberedelser. Har den tillräcklig kondition för att utöva uppgiften vi lägger på den? Har den rätt förutsättningar om man tittar på helheten? Är den mentalt förberedd? Det är viktigt att vi ställer oss dessa frågor när vi tittar på vår häst.

I vårt jobb möter vi många människor som av olika anledningar har missat hästens förberedelser och på grund av detta har de fått problem i sin relation med varandra. Inte sällan handlar det om att hästen går för fort på banan och det är man inte förberedd för i sitt eget utövande, man hinner helt enkelt inte med. Att hästen går för fort, kan i sin tur givetvis bero på en rad olika orsaker. Den kanske har utövat en fartgren tidigare och då kan det vara svårt att bryta ett invant beteende om man skulle vilja det.

Det kan också vara så, att hästen inte orkar för att man har missat att konditionsträna den eller för att den inte bär sig, dvs den orkar inte hålla ihop i en lugn galopp. I dessa fall har den ju vare sig en bra fysik eller en bra teknik och då är det något som man bör jobba med om man vill undvika skador, innan man fortsätter att träna den. Men det många inte ens tänker på, är att hästen också behöver vara mentalt förberedd! I de sporter som vi håller med, Beridet bågskytte och Tornerspel handlar det många gånger om att hästen inte har förstått sin uppgift, att den är rädd för de vapen man ska hålla på med, för höga ljud, mycket publik eller att det inte finns tillit mellan häst och ryttare/ryttare och häst.

Vårt fredagstips är:

  • Ta hand om din kropp! Är inte den fräsch så kommer din ridning att påverka hästen negativt
  • Se till att din häst har rätt kondition, rätt teknik och är rätt mentalt förberedd inför uppgiften du vill att den ska utföra om du inte vill skapa problem för ert team som kan ta väldigt lång tid att rätta till
  • Variera er träning! Kör både kondition och styrka, båda två. Tänk också på att olika saker tränar olika muskelgrupper och på att göra saker både åt höger och åt vänster
  • Förbered din häst mentalt! Det går alltid att ta till Ad-hoc lösningar, men dessa straffar sig förr eller senare
  • Var inte rädd för att be om hjälp!

Det tar tid att utbilda ett ekipage, och vi tycker att det är viktigt att hästen får den tid som den behöver! Vi människor har ofta alldeles för bråttom att nå snabba resultat.

Vi önskar er en fin helg!

Ylwa och Mats

Etiketter: hästträning, h3

Senaste inlägg

Arkiv

Länkar

SM i Beridet bågskytte 2012 med Kung midas

efter detta löpet valde vi att bryta tävlingen pga att tempot hade blivit för högt och han var för stressad

sm i beridet bågskytte 2015 med "Z"

här stressade skyttet, så för att kunna hålla samma fina tempo sköt vi bara 1 pil. det är så lätt att förstöra dem.